Hiljaiseloja ja kuollutta luontoa

Kuva: Wladimir Schohin, 1907 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma

Hiljaiseloja ja kuollutta luontoa

Suomen valokuvataiteen museo
Kuvakulma

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

10.6.–13.9.2020
Teoskuvia
Museon kokoelmanäyttely paljastaa asetelmakuvauksen merkillisen voiman.

Asetelma ei ole sankarillinen genre. Se ei kerro suuria tarinoita, ikuista yhteiskunnallisia tapahtumia tai välitä koskettavia ihmiskohtaloita. Asetelmissa pääsevät esille hiljaiset, elottomat esineet, jotka vain harvoin saavat huomion täysin itselleen. Asetelmakuvauksella on kuitenkin merkillinen voima saada meidät näkemään arkisia esineitä toisin, katsomaan ylenkatsottua.

Asetelma on aina ollut valokuvaukselle keskeinen aihealue. Liikkumattomat sommitelmat olivat luonnollinen kokeilualusta jo ensimmäisille valokuvaajille. Asetelma suo kuvaajalle poikkeuksellisen paljon työskentelyvapauksia ja on siten soveltunut uusien, vallankumouksellisten näkemisen ja kuvaamisen tapojen kehittämiseen.

Varhaiset valokuva-asetelmat seurailivat maalaustaiteen historiasta saatuja oppeja. Vähitellen asetelmakuvaus erkaantui näistä perinteistä ja käsitykset asetelmasta ovat avartuneet. Siitä on muodostunut moninainen ilmiö, jossa keskenään hyvin erilaiset lähestymistavat kukoistavat samanaikaisesti.

Hiljaiseloja ja kuollutta luontoa – asetelmia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista -näyttelyssä on esillä teoksia 1900-luvun alusta 2010-luvulle mm. seuraavilta taiteilijoilta: Edward Weston, Karl Blossfeldt, Wladimir Schohin, Raakel Kuukka, Iiu Susiraja, Timo Kelaranta, Saara Ekström.

Suomen valokuvataiteen museo
Kuvakulma

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

10.6.–13.9.2020
Teoskuvia
Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

Kuvaaminen vapauttaa muistia

Kokoelmanosto
Kummalliset, levottomuutta herättävät esineet tungeksivat Tuomo-Juhani Vuorenmaan työpöydällä. Ne veivät hänen tilansa ja huomionsa. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kuvata ne.

Tyylikkäitä tuotekuvia ja 1950-luvun instafoodia

Kokoelmanosto
Aarne Pietinen Oy:n 1950-luvun mainosvalokuvilla ja nykypäivän ruokakuvilla on paljon yhteistä. Ympäri käydään, yhteen tullaan – myös elintarvikkeiden valokuvauksessa.

Pala arkea

Kokoelmanosto
Hannu Väisäsen kuvasarja kertoo helsinkiläisen aikuisopiskelijan arjesta. Aluksi kuvista tekee oman tulkinnan, mutta lukemalla kuvatekstit valokuvat saavat uusia merkityksiä. Kuvasarjassa on jotain humoristista, jopa itseironiaa.

Syömään, pöytä on katettu

Kokoelmanosto
Valokuvataitelija Iiu Susiraja (s. 1975) löytää kuvataiteen vuosisataisesta asetelmatraditiosta uutta ammennettavaa.