Utlysning av Projektrummet

Projektrummet, Kaisa Rautaheimos utställning Pojkar. Foto: Virve Laustela, Finlands fotografiska museum.
Projektrummet på Finlands fotografiska museum i Kabelfabriken fungerar som utställningsrum med öppen utlysning. Utlysningen gäller alla utövande fotokonstnärer: professionella inom branschen och studerande. Man kan också skicka in ansökningar i en arbetsgrupps namn. Man söker till projektrummet via en årlig öppen utlysning.
Utvalda artister för Projektrummet i 2018:
- Karl Henrik Edlund
- Ian Waelder
- Daniela Friebel
- Kati Leinonen
- Iiris Kaarlehto och Inka Kynkäänniemi
Mer information om kommande utställningar uppdateras i höst!
Utlysningsprocess
Projektrummet är avsett för utställningar och projekt där fotografier eller andra linsbaserade medier används som redskap för konst, modern konst och forskning. Rummet presenterar intressanta utställningshelheter av både äldre och yngre aktörer. Man kan också ansöka om utställningstid i Projektrummet för screeningar, offentligt tal och diskussioner.
Projektrummet har en golvyta på 50 m² och rumshöjd på 4,5 m.

Vad kan museet erbjuda utställare i Projektrummet?
- Museet ger gratis utställningsplats för 7–8 veckor. Fem utställningsprojekt väljs ut årligen.
- Museet erbjuder ett produktionsstöd på 400 euro. I övrigt deltar museet inte i utställningsproduktionen.
- Museet erbjuder hjälp med upp- och nedmontering, utställningsövervakning och vernissagearrangemang. Konstnären ska själv vara med om upp- och nedmonteringen.
- Museet svarar för belysning och städning under utställningen. Museet erbjuder försäkring under upp- och nedmonteringen och medan utställningen pågår.
- Utställaren svarar själv för transporten av verken och för sina egna resekostnader. Museet försäkrar inte verken under transporten.
- Museet sköter informationen om utställningen i museets egna kommunikationskanaler (bl.a. webbsidorna, sociala medier, nyhetsbrev, e-postinbjudan) och informerar medierna.
- Museet erbjuder inte Projektrummets konstnärer vare sig pappersinbjudningar, affischer eller postning av sådana. Om konstnären gör inbjudningar och skickar av dem på egen bekostnad får konstnären tillgång till museets postningslista för brev.
- Museet kan inte erbjuda utställaren av-teknik.
Ansökan ska göras elektroniskt. Ansökan ska bestå av en pdf-fil med följande delar:
- Pärmblad med den sökandes namn, e-postadress och telefonnummer.
- Själva ansökningstexten, max. två blad. Av ansökningstexten ska det tydligt framgå hurdan utställning de sökande ansöker om utställningstid för, vilka som söker och om möjligt vilka delar utställningen består av. Om utställningen fortfarande är i planeringsfasen gör det inget. I texten ska man bara klart och tydligt berätta om innehållet i utställningsplanen.
- Bildprov. Om utställningen fortfarande är i planeringsfasen kan den sökande i bildproven bifoga bilder från tidigare projekt.
Obs. Om din ansökan gäller ett verk som innehåller rörliga bilder ska du lägga en länk till din ansökningstext där vi kan titta på ditt verk/verkets plan.
- Den/de sökandes CV
Pdf-filen får vara max. 10 MB.
Det finns närmare anvisningar på museets webbplats under den tid utlysningen pågår.
Om du har större projekt som du absolut vill föreslå för Fotografiska museet ska du kontakta oss. Vi berättar också gärna mer om allt som har med utställningsverksamheten att göra.
Tiina Rauhala, intendent (tiina.rauhala@fmp.fi)
Maria Faarinen, amanuens (maria.faarinen@fmp.fi)