Vivian Maier:

Omakuva ja sen varjo

Vivian Maier, 18. lokakuuta, New York, 1953. © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

Vivian Maier:

Omakuva ja sen varjo

Suomen valokuvataiteen museo
Suuri näyttelytila

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki

17.1.–24.5.2020
Teoskuvia

Vivian Maier (1926–2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, jonka laaja elämäntyö on tullut kohinalla julkisuuteen hänen kuolemansa jälkeen lukuisien näyttelyiden ja dokumenttielokuvan myötä. Maier kuvasi intohimoisesti koko aikuiselämänsä, mutta ei itse tuonut työtään esille, vaan ansaitsi elantonsa toimimalla lastenhoitajana lukuisissa perheissä New Yorkissa ja Chicagossa 40 vuoden ajan 1950-luvulta alkaen.

Vivian Maierin kuvien tunnettuja aiheita ovat katuelämä, tuntemattomien ihmisten muotokuvat ja hänelle tuttu lasten maailma. Näiden kuva-aiheiden ohella Maier tallensi kuviinsa mielellään myös itsensä, joko heijastavan pinnan kautta tai valokuvaajan varjona. Omakuva ja sen varjo –näyttelyn kuraattori Anne Morinin mukaan Maierin omakuvat ja ”varjokuvat” muodostavat arviolta yli neljänneksen valokuvaajan tuotannosta.

Omakuva ja sen varjo –näyttely tarjoaa arvoitukselliselle valokuvaajalle tilaisuuden kertoa, kuka hän oli ja miten hän koki itsensä maailmassa.

Maier vietti koko elämänsä anonyyminä, yksityisyyttään varjellen, kunnes vuonna 2007 hänen arkistonsa löytyi sattumalta chicagolaisesta varastosta, jonka vuokria ei ollut maksettu pitkään aikaan. Maierin mittava elämäntyö pelastui unohdukselta viime hetkellä huutokauppojen kautta. Laajaan ja vaikuttavaan kokoelmaan kuuluu yli 120 000 negatiivia, kaitafilmejä sekä 16 mm -filmejä, äänitallenteita, valokuvia sekä satoja kehittämättömiä filmirullia. Elämäntyön tulo julkisuuteen muutti postuumisti Vivian Maierin elämäntarinan ja toi hänen rikkaan perintönsä osaksi amerikkalaisen katuvalokuvauksen historiaa.

 

Vivian Maierin valokuvia nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä on esillä 83 Vivian Maierin valokuvaa sekä tämän kuvaamia kaitafilmejä vuosilta 1953–1986.

Omakuva ja sen varjo -näyttelyn uudet vedokset: Hank’s Laboratory New York, 2018.

 

Näyttelyn kuraattori Anne Morin on työskennellyt Vivian Maierin kuvien parissa vuodesta 2010 ja kuratoinut tämän tuotannosta lukuisia näyttelykokonaisuuksia. Nyt Valokuvataiteen museolla nähtävä kokonaisuus on niistä tuorein ja ensimmäinen Maierin omakuviin keskittynyt kokonaisuus.

Vivian Maier – The Self-portrait and Its Double -näyttelyn on tuottanut diChroma Photography.

 

Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

Yleisöopastukset (Kaapelitehdas)

Tule ja koe
Suomenkielinen yleisöopastus museon näyttelytiloissa aina sunnuntaisin kello 13–14.

Opastukset kouluille (Kaapelitehdas)

Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!

Näkökulmia Vivian Maierin valokuviin

Kouluille
Vivian Maierin valokuvista nousevat teemat haarautuvat moniin suuntiin. Tämä materiaali tarjoaa erilaisia toiminnallisia näkökulmia näyttelykokemuksen tueksi. Teksteissä käsitellään peilikuvaa, katseen valtaa sekä omakuvan erilaisia rooleja. Viimeisiltä sivuilta löydät leikkisiä harjoitteita lapsille ja lapsenmielisille.

3: Nainen valokuvaajana

Podcast
Valokuvaaja Leena Saraste ja museon kokoelma-amanuenssi Laura Gelmi keskustelevat naiskuvaajista historiassa sekä nykyhetkessä.

4: Onko omakuva selfie?

Podcast
Mediapersoona Liisa Vääriskoski aka Munalissu, sekä Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius pohtivat omakuvan ja selfien eroa.

Kaksi silmää ja kuilu

Kokoelmanosto
Kaksisilmäinen Rolleiflex on ollut monelle valokuvaajalle erityisen rakas työväline.